23.9 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBăsescu nu vrea guvern de păpuşi

Băsescu nu vrea guvern de păpuşi

Preşedintele Traian Băsescu a respins ideea unui guvern de tehnocraţi şi, în cadrul consultărilor de ieri cu liderii partidelor politice, le-a cerut acestora să îşi asume guvernarea într-un executiv de uniune naţională.

Preşedintele s-a arătat dispus să ia în calcul varianta unui premier independent numai dacă restul cabinetului este politic. „Am înţeles că vreţi un premier independent. Eu nu susţin un prim-ministru independent, guvernarea trebuie asumată de către partidele politice. Nu putem merge pe varianta «punem nişte tehnocraţi», după care să vină politicienii să le spună să plece acasă“, le-a spus preşedintele Traian Băsescu liderilor politici prezenţi la Cotroceni.
Şeful statului a apreciat că un guvern de uniune naţională, care să includă toţi factorii politici, este singura soluţie „pentru a înceta să vă mai acuzaţi unii pe alţii. Orice partid care rămâne în afară îi va acuza pe ceilalţi de fraudă la alegeri. Mi se pare o exagerare, dar, dacă aveţi această idee, trebuie să fiţi toţi la guvernare“. Băsescu le-a cerut reprezentanţilor formaţiunilor politice să lase candidaţii la alegerile prezidenţiale „să facă campanii ieftine“, iar partidele să se ocupe şi să îşi asume guvernarea. În ceea ce priveşte nominalizarea susţinută de opoziţie pentru postul de premier în persoana primarului Klaus Johannis, şeful statului a precizat că răspunsul său se poate regăsi în propunerea sa de guvern politic, eventual condus de un independent. „Nu cred în valabilitatea unui guvern de tehnocraţi. România nu mai este cu democraţia la începutul anilor '90, când tehnicienii îşi asumau responsabilităţi pentru politicieni care stăteau în spate şi jucau rolul de păpuşari. Nu pot accepta nici o guvernare limitată pe două luni. Propunerea mea este ca partidele să-şi asume guvernarea. Nu putem merge pe varianta «punem guvern de tehnocraţi». Ce tehnocraţi de marcă ar accepta un asemenea compromis, băieţi,
v-aţi făcut treaba, mergeţi acasă?“, a întrebat Băsescu. „Guvernul care trebuie să răspundă în faţa electoratului nu trebuie să fie un guvern de tehnicieni care să fie detaşaţi temporar. Nu este posibil aşa ceva“, a mai susţinut preşedintele.

PSD-ul se laudă cu 65% majoritate în parlament

Majoritatea politică formată din PSD, PC, PNL şi UDMR a decis să îl propună şi să îl susţină pe Klaus Johannis, primarul Sibiului, pentru funcţia de premier. Soluţia preşedintelui Traian Băsescu este Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, informează NewsIn. Înainte de întâlnirea de la Cotroceni, liderii PSD, PC şi PNL împreună cu liderul grupului minorităţilor naţionale i-au transmis preşedintelui Traian Băsescu o scrisoare oficială privind propunerea lui Johannis pentru funcţia de premier şi au invocat o „majoritate absolută şi transparentă“ de 65% în parlament. „În urma adoptării moţiunii de cenzură împotriva guvernului condus de Emil Boc şi a discuţiilor purtate între partidele politice reprezentate în Parlamentul României s-a conturat o nouă majoritate absolută pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru, formată din PSD+PC, PNL, UDMR, şi reprezentanţii grupului parlamentar al minorităţilor naţionale. Această majoritate transparentă, care reprezintă peste 65% din numărul total al senatorilor şi deputaţilor, a decis să-l susţină pentru funcţia de prim-ministru pe domnul Klaus Werner Johannis“, au precizat preşedinţii celor trei partide în debutul scrisorii.

Johannis a acceptat propunerea

Primarul Sibiului, Klaus Johannis, a acceptat ieri propunerea de a deveni candidatul acestora pentru funcţia de prim-ministru şi a declarat că partidele care îl susţin nu îşi retrag candidatura dacă este desemnat un alt premier. „Numele meu a fost introdus în această cursă de formaţiuni din parlament şi aceste formaţiuni vor hotărî dacă retrag sau nu această candidatură. Însă, din discuţia pe care am avut-o eu, am înţeles că aceste formaţiuni nu doresc să retragă această nominalizare, indiferent de situaţia în care va fi nominalizat şi altcineva sau nu“, a declarat Klaus Johannis în conferinţa de presă pe care a susţinut-o după negocierile cu reprezentanţii PSD, PNL şi UDMR. Primarul de Sibiu a mai spus că „eu sunt independent faţă de partidele politice, dar n-aş spune că sunt apolitic. În politică, se pot face înţelegeri, dar sunt situaţii în care înţelegerile probabil nu ar fi cea mai bună soluţie. Ne-am înţeles şi această chestiune a fost consensuală ca, în situaţia în care voi fi desemnat şi voi deveni prim-ministru, să avem o discuţie în aceeaşi formaţiune după ce se va cunoaşte cine va fi preşedintele României în urma algerilor“. Întrebat dacă este dispus să renunţe la funcţia de primar pentru un mandat de două luni, Klaus Johannis a arătat că „s-au conturat posibile soluţii, dar acum este un pic prea devreme să le discutăm“.

Băsescu îl vrea premier pe Lucian Croitoru

Surse din PD-L au declarat ieri pentru NewsIn că propunerea lui Traian Băsescu pentru postul de premier este Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, şi că oferta preşedintelui se doreşte a fi un punct de plecare pentru negocieri viitoare între soluţiile înaintate de acesta şi PD-L şi soluţiile prezentate de noua majoritate parlamentară. Pe de altă parte, preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat că propunerea lui Traian Băsescu ar fi legitimă dacă este susţinută de o majoritate parlamentară. „Dacă are o majoritate, fără nici un fel de îndoială, propunerea preşedintelui ar avea o întreagă legitimitate politică şi constituţională. În absenţa unei majorităţi a ne juca de-a candidaturile este în acest moment un risc politic, economic şi social pe care România nu şi-l poate permite“, a răspuns Mircea Geoană, întrebat ce părere are despre o eventuală candidatură a lui Lucian Croitoru pentru funcţia de prim-ministru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

40 COMENTARII